A városról

Kistelek egy modern, élhető kisváros, amelyre mindannyian büszkék lehetünk. A folyamatosan fejlődő város pénzügyei rendezettek, intézményeink fenntartása hosszútávon is biztosított. A nagyobb beruházások, a szennyvíz- és ivóvízhálózat-korszerűsítési munkák mellett az ipari parkban történt beruházásoknak köszönhetően új munkahelyek jönnek létre, energetikai és egészségügyi rendszerünk pedig országosan is mintaértékű.

A Kocsó Kápolna és a Kálvária

A kisteleki temetőben lévő Kocsó Kápolnát Kocsó József kereskedő és felesége, Gémes Teréz építtette 1899-ben a község által ingyen átengedett telken. A kápolna elé ugyanekkor lakossági felajánlásokból elkészültek a Kálvária stációi is. A Kápolna mögött kerültek végső nyughelyükre az I. és II. világháborúban hősi halált halt katonák. 2001. Húsvétján díszes ünnepség keretében felszentelték, felavatták az őt megillető állapotába került építményt.

Aqua Hotel***

Az Aqua Hotel*** Kistelek központjában a várja vendégeit 20 db igényesen berendezett, családias hangulatú szobáival. A szállodából közvetlen átjárás biztosított a termálfürdőbe, ahol úszómedence, élmény- és gyógymedence, valamint szauna gondoskodik Vendégeink kikapcsolódásáról. A hotel Szegedtől mindössze 25 kilométer távolságra fekszik, az M5 autópályán vagy az E75 főúton haladva könnyen megközelíthető akár Szeged, akár Budapest irányából.

Honlap: aqua.hotel.hu

Napsugaras vagy más néven „istenszömös” házak

A szegedi nagytájba illeszkedő Kistelek házainak is jellegzetes népi díszítése a parasztházak utcára néző végén, oromfalán látható „napsugár” vagy másképpen „istenszöm”. A padláslyuk a szem, abból áradnak szerte háromszögben a sugarak. Sárga alapon barna a sugár, világoskéken sötétkék. Jellemzően szinte minden házon kifestették kétszínűre, néhol háromszínűre is. Ma már többnyire lekopott róluk a festés, illetve a sárgának, barnának valamilyen árnyalatára festik. A 2000 után épült házaknál pedig csak pácolják a napsugaras oromzatot.

Rózsaliget Kollégium

Szállás biztosítása: péntek, szombat éjszaka, valamint szünnapokon a kollégium 3 szintjén 94 fő részére. Elhelyezés 2 és 4 ágyas szobákban. A szintek egymástól elkülönülten, külső bejárat igénybevételével portaszolgálat nélkül vehetők igénybe. Szintenként közös társalgó helyiség TV-vel, melegítő konyha hűtőszekrénnyel, tusoló, mosdó, WC, valamint szabadtéri főzési lehetőség áll vendégeink rendelkezésére.

Parasztpolgár építészet

A Petőfi és Rákóczi utcában néhány fordított szárazkapu bejáratú ház őrzi az 1920-as, 30-as évek parasztpolgári építészetének jellegét. A főutca néhány szakasza a fordított, szárazkapu bejáratú házak és az üzletek zárt beépítésű sorával már az 1940-es években kismezővárosi jelleget kölcsönzött a település központjának. Napjainkra ilyen parasztpolgári jellegű házsor csak nyomokban maradt meg, azért a fennmaradt ilyen épületek városképi jelentőségűek és védelmet érdemelnének (a Petőfi és a Rákóczi utcán).

Pomo d’oro Pizzéria

Kávézó-pizzériánk tavaly ősszel nyitotta meg kapuját különleges olasz ízekkel, pizza különlegességekkel. Vendéglátóhely típusa: kávéház, kávézó, pizzéria. Teljes befogadóképesség: 33 fő (kerthelyiséggel és külön termekkel együtt)

Pravoszláv Kápolna/síremlék

A pravoszláv Kápolna/síremlék a kisteleki temető bejáratánál áll. Egy 78 éves orosz asszony, Szergejevna Volkova Mamzurina építtette – a II. világháborúban Magyarországra vezényelt és 22 évesen elesett bátyja emlékére, akiről a család 30 évig semmit nem tudott. Miután az idős asszony 3 lánytestvérét eltemette, a Vöröskereszt segítségével kiderítette, hogy bátyja egy kisteleki sírban nyugszik (1944. december 20-án hunyt el) – azóta évente kétszer vonatra ül, s a kisteleki temetőben emlékezik. Évekig gyűjtötte a pénzt, s támogatta adományokkal az orosz nagykövetség és a pravoszláv egyház is, így készülhetett el 8 millió Forintból a 3,5 m magas és széles fehérmárvány épület – tetején rézkupolával, valamint kereszttel –, amelyet 2008. december 4-én szentelt fel egy szentpétervári pravoszláv pap a kisteleki temetőben. Az elkészült kápolna nemcsak az elhunyt testvér, hanem 200 fiatal orosz katona emlékét őrzi.

Balatoni Hús

Az üzem fő tevékenysége szárazáruk (szalámik, kolbászok) gyártása, valamint mangalica üstölt és sózott szalonna előállítása. Az üzem kapacitása évi 200-300 tonna szárazáru. Tevékenységüket az ősi magyar hagyományokra, a naturalizmusra építették fel. Termékeik sem szóját, sem vegyi anyagokat nem tartalmaznak, (starterkultúrák, ízfokozók, aromák, szója, stb.). Az alapanyagokat nem keverik, a sertésből készült termékek csak sertéshúst, a marhahúsból készült termékek csak marhahúst tartalmaznak, s ugyanígy a többi termék esetében.

www.balatonihus.hu

Szent István Kút

Az első ártézi kút ‘kútoszlopát, kifolyóit’ 1902-1903-ban készítették el. 1938-ban a község a tulajdonát képező 3 kat. hold 638 négyszögöl területet a Szeged-Budapest út építéséhez a kincstár részére díjmentesen átengedte. A kövesút készítés egyben az ártézi kút elbontását is jelentette a falu központjában. Felállítása utána város méltó emléket emelt a múlt ezen szép örökségének, elkészítve a régi kút pontos mását ugyanazon a helyen (a Szeged-Budapesti és a Csongrád-Majsai országutak kereszteződésében létrehozott körforgalom közepén), ahol egykoron Kistelek első kútja állott.

Kisteleki M+M Sajtgyártó Kft.

A Kisteleki M+M Sajtgyártó Kft 100 %-os magyar tulajdonú vállalkozás, megalakulásának időpontja 1994. 10. 03. Az üzem jelenleg négy vonalon gyárt termékeket, melyek a következők: krémfehérsajt, félkemény-gyúrt sajt, ömlesztett sajt és a juhtúró gyártó vonal. A belföldi kereskedelemben forgalmazott termékek mellett tovább-feldolgozásra alkalmas, nagy kiszerelésű termékeket is gyártanak. A termékskála bővülése és a csomagolás korszerűsítése a termelési érték jelentős növekedését eredményezte. Éves szinten a vállalat 5 millió kg tehéntejet és 300 000 liter juhtejet dolgoz fel.

E-mail címe: mmsajt@vnet.hu

Weboldalának címe:  www.kistelekisajt.hu

Szent István Római Katolikus Templom

A Szent István király tiszteletére szentelt templomot 1825–1831 között építette a kegyúr, Szeged Város Tanácsa, klasszicizáló későbarokk stílusban, Grisszer János és Lipovszky Henrik tervei alapján. 1958-ban az Országos Műemléki Felügyelőség műemlék jellegű épületként védettnek nyilvánította. Az épület anyaga: bazaltkő, homokkő és tégla. Méretei: 48 m hosszú, 16 m széles, tornyának magassága 36 m. Ez a templom volt az 1920-as évekig az egyetlen kőépület a településen. 1832. január 5-én szentelte fel a templomot Kreminger György esperes. A plébános ebben az időben Szilber Lajos volt.

Kisteleki Bíbic-tó

1990-ben védetté nyilvánított (természetvédelmi terület) természeti érték a Bíbic-tó, vagy helyi nevén Tóalj. Érdekessége, hogy Európában egyedülálló módon három oldalról is lakóházak veszik körül a negyedik oldal pedig kifut a városból, a pusztába. A Bíbic-tó a Duna-Tisza közti szikes tóláncolat egyik legkisebb tagja, vizének kémhatása egyedülállóan lúgos. A fészkelő madárfajok száma 29, amelyből fokozottan védett négy faj, a piroslábú cankó (Tringa totanus), a gólyatöcs (Himantopus himantopus), a gulipán (Recurvirostra avosetta) és az esetenként előforduló széki lile (Charadrius alexandrinus). A szikes tó az erősen megfogyatkozott hazai gólyatöcs állomány legnagyobb populációval bíró élőhelye.

Close Menu
Vissza