A településről

Elhelyezkedése: 23 km-re Szegedtől, az E75-ös út mentén, Kistelek felé. Természeti értékek: A település környéke szikes terület, Dóc felé kanyarodva védett nőszirom több száz példánya él a szikes területen.

I. Világháborús emlékmű

Szeged Felsőtanya I. világháborús emlékművét 1929. június 16-án 11.00 órakor avatták fel. A kivitelező Lajkó Antal cége elkészítette a talapzat márványburkolatát, és a világháborúban elesettek névsorát a régi vésés tetejére helyezték. A szobor új védőréteget kapott, ami hosszú időre ellenállóvá teszi az időjárás viszontagságaival szemben. Dr. Kiss-Rigó László megyéspüspök a Zöldség-, Virágfesztivál és Lovasnapok alkalmához kapcsolódóan tartott templomszentelő ünnepi szentmise után szentelte fel az emlékművet. A projekt az Európai Unió Támogatásával valósult meg. 

Platános Kúria

Az épületegyüttes egy 30 hektáros birtokon található, ligetes rétekkel, és erdővel körülvéve.  Amikor megálmodtuk, a fő szempont a mai kor elvárásainak megfelelő, családbarát vendéglátóhely kialakítása volt, az elmúlt századok elegáns, vidéki nyugalmat árasztó stílusának megtartásával. A gasztronómiai élményt a kizárólag házi készítésű, helyi alapanyagokból, a háziasszony által megálmodott ételek, és italok szolgálják. Nálunk természetes, hogy átszaladunk a szomszéd nénihez tojásért, hogy egy bárányt, vagy tyúkot vágunk, a hétvégi menühöz. A környező erdők gondoskodnak a friss gombáról, vagy épp a szezonnak megfelelő vadhúsokról. Célunk, hogy aki meglátogat minket, az akár pihenni, akár lovagolni, vagy egy kellemes családi hétvégét eltölteni jött hozzánk, újra és újra visszatérjen, hogy feltöltődjön, újabb élményekkel gazdagodjon nálunk.

Elérhetőség:info@platanoskuria.hu   Honlap: www.platanoskuria.hu

II. Világháború Áldozatainak Emlékműve

Az emlékmű a II. világháborúban elesett 144 balástyai hősnek állít emléket. Kalmár Márton szobrászművész alkotását 2000. május 14-én, a bérmáláshoz kapcsolódva leplezte le Sári János alpolgármester, az emlékműállítás kezdeményezője, s szentelte fel Gyulay Endre, a Szeged-Csanádi egyházmegye püspöke. A szürke gránitból faragott törött szárny a kettétört életet, a befejezetlenséget szimbolizálja, a háttér márványba vésett névsor pedig egy „tépett papírlap”. A nagy madár védőszárnyai óvják az elesett katonákat, hogy emlékük örökre fennmaradjon. Az elesett hősök nevei bevésve az emlékmű másik oldalán. Az elhelyezett koszorúk jelzik, hogy emlékük továbbra is él.

Hotel Orchidea

A Hotel Orchidea a Dél-alföldi régió egyik legszebb vidékén, Balástyán, az 5-ös főút mellett található. Szállodánkat szívesen ajánljuk azoknak, akik pár napot ezen a környéken szeretnének eltölteni, tiszta levegőn, nyugodt falusi környezetben és családias hangulatban. Kényelmes szállást tudunk biztosítani 70 vendégnek, akik az épület mögött zárt parkolóban díjmentesen helyezhetik el járműveiket. A szállodánkhoz kapcsolódó étterem és rendezvényterem kiválóan alkalmas családi és baráti összejövetelek, céges rendezvények, termékbemutatók és előadások megszervezésére. Szabadtéri összejövetelek tartására pedig az 50 fős fedett kerthelyiségünk ad lehetőséget.

Kegyeleti park

A régi temető felszámolása után 2002-ben pályázati támogatással az Önkormányzat (2336 elhunyt végső nyughelyeként) kegyeleti parkot alakított ki. A park Kovács László tevei alapján készült. A felújított kápolnát, előtte az újraállított keresztet és a lakosságai felajánlásokból elkészült stációkat 2002. mindenszentek előtti napján szentelte fel Gyulay Endre megyéspüspök és Laczkó Ferenc plébános. A kápolna eredetileg Juhász Illés sírboltja, és a jómódú balástyai család tagjai a kápolna körül vannak eltemetve.

Kőrös - féle szélmalom

A Kőrös-féle szélmalom a Balástya, Tanya 300. számú, 1984-ben épült tanya földterületén, a tanya mellett épült. A malom építtetője Padányi Gulyás Dávid, aki Svájcba elszármazott magyar, és számára fontos volt, hogy a hagyományokat felelevenítve legyen egy új szélmalom ezen a területen, ahol már csak a korábbi malmok romjai láthatóak. A malom kiviteleztetését, művezetését, tervezését Kőrös László végezte.

Tanyai iskolák

A tanyai iskolák építésére jól megközelíthető, partos helyeket választottak. Nevüket alapvetően elhelyezkedésükről kapták. Történtek kísérletek arra, hogy városi előkelőségek így örökítsék meg nevüket, de a nép sohasem használta ezeket a hivatalos elnevezéseket – helyette neves tanítók nevei maradtak fent iskola névként (pl. Őrhalmi iskola – Becsei iskola)

Szent Antal Római Katolikus Templom

A kis kápolna telkén 1903-ban építtette Szeged városa az eklektikus stílusú templomot. Dessewffy Sándor csanádi püspök október 11-én szentelte föl Páduai Szent Antal tiszteletére. Építéséhez a Szeged-Felsőtanyaiak fuvarral és építőmunkával járultak hozzá. Jelenlegi oltárképét 1961-ben festette Ravizzini Angelo olasz festőművész. Zsindelytetejét 1960-ban palára cserélték, tornyát 1963-ban újították fel, és 1987-ben vörösréz sisakkal borították. 1981-ben teljes külső helyreállítást végeztek. A templom belső felújítása 2001-ben készült el, a külsejét 2011-ben pályázati támogatással teljesen felújították.

Müllerszék

A Balástyához és Kistelekhez tartozó 84 ha-os védett terület legértékesebb részei a szikes tó, a semlyékek és a vizenyős rétek. Ezek az élőhelyek változatos madárvilágnak nyújtanak kedvező életfeltételt. A tó a Duna-Tisza közi szikes tavak láncolatának egyik jellegzetes képviselője. A szikes vízben kora tavasztól elszaporodó növények és állatok jelentős táplálékot nyújtanak a vízimadaraknak. Számuk az őszi, tavaszi madárvonuláskor a legnagyobb. A terület szépségét, madárvilágát épített toronyból csodálhatjuk.

Évkerék Ökotanya

Az Évkerék Ökotanya egy kis, családi ökogazdaság a Balástyai tanyavilágban. Dr. Kiss László kertészmérnök, növényvédelmi szakmérnök és felesége, Kiss-Kovács Orsolya környezetgazdálkodási agrármérnök 2009. óta gazdálkodnak hét hektáros birtokukon. Ennek egy része szántó (lucerna, gabona), legelő illetve gyümölcsös, évről évre nagyobb részén pedig zöldségtermesztés folyik.

Bitó Zoltán Gazdasága

Húsz hektáros gazdaságban termeszt salátát elsősorban szabadföldön, a szezon elején és végén hidegfólia alatt. Ez évi 2,5-3 millió fej salátát jelent – ezzel az ország első öt termelője között tartják számon. Bitó Zoltán 1995-ben vásárolta meg tanyáját a körülötte lévő földdel, azóta is ott él feleségével és három gyermekével. Az évi 2400 fej salátával induló gazdaság fejlődéséhez szükség volt a saját mellett egyre nagyobb területek bérlésére.

Close Menu
Vissza