Programok/látnivalók

Nemzeti Történeti Emlékpark Ópusztaszer

A Nemzeti Történeti Emlékpark szabadtéri néprajzi múzeum, skanzen és kirándulóhely, melyet 1982-ben hoztak létre a Csongrád megyei Ópusztaszeren. Legismertebb kiállított műve Feszty Árpád A magyarok bejövetele című körképe.

A Feszty-körkép megtekintése előjegyzéshez kötött!

A téli időszakban a skanzen épületei, a Csete-jurták, a Gátőrház, az Útkaparóház és az Erdészház zárva tartanak. A Nomád park meghirdetett szolgáltatásai ezen időszak alatt szünetelnek. A Feszty-körkép és a Rotunda kiállításai megtekinthetőek. Nyitva tartási időben az Emlékpark külső területein sétát tehetnek Látogatóink.

Tisza-Kőröszugi Túraútvonal

A 26,7 kilométer hosszú túrautat a Körös, a Tisza és a Mámai-Holt-Tisza mellett alakították ki, amely érinti többek között a csongrádi fahidat, és az ellésparti monostort is. Az útvonal mentén 1 kiinduló állomást és 6 fedett pihenőhelyet állítottak fel, illetve 14 tájékoztató táblát helyeztek el. A mámai holtág mellett 2 hektáros területen táborhelyet, egy 12 méter magas kilátótornyot, mellette pedig egy 50 négyzetméteres szociális blokkot építettek.

Csongrádi Gyógy - és termálfürdő

A gyógyfürdő létrejötte kizárólag helyi kezdeményezésnek, elsősorban Dr. Hüvelyes Istvánnak, az első, itt reumatológiai szakrendelést vezető hivatásszerető  orvosnak köszönhető. A tisztasági- és gyógyfürdőben kádfürdőrészleg és három kis, fedett medence létesült. A gyógyászati részen a betegek balneo-, fizio- és elektromos kezelésekben részesülhettek. Az 1980-as években megépült a főépület mellett egy 16*8 m-es tanmedence, amely télen légtartós sátorral üzemel, valamint egy szezonálisan üzemelő gyermek pancsoló medence. A valamikor gyermekmedencének épült kör alakú medence időközben egész évben üzemelő meleg vizes ülőmedence funkciót lát el. Az ingatlan területe: 20.300 m2, melyből zöldterület 17.000 m2.

Csongrád természeti értékei

A terület földrajzi elhelyezkedéséből adódik, hogy rendkívül gazdag természeti kincsekben. Itt is megfigyelhető a híres tiszavirágzás júnis végén az esti órákban. Emellett a terület rendkívül fajgazdag, ami a terület változatosságának köszönhető, ugyanis ártéri területek mellett pusztaságokat is találunk.

Körös-torok: Alacsony nyári vízálláskor lapos tengerpartokra emlékeztető homokfövény fogadja az ide látogatókat. A Tisza bal partján és a Körös jobb partján kezdődik a helyileg védett Csongrád Nagyréti Természetvédelmi Terület. A Körös-torkolata minden évszakban csodálatos panorámával fogadja az ide érkezőket.

Csongrád Nagyréti Természetvédelmi Terület: A 806 hektár területű Csongrád Nagyréti Természetvédelmi Terület a Dél-Tisza völgyben, az ún. Kőröszugban helyezkedik el.

Csongrád Bokros-Puszta: Bokros-puszta a Tisza jobb partján Bokrostól 1 km-re északkeletre helyezkedik el. Az északnyugat – délkelet csapásirányban húzódó puszta 5 km hosszú, s átlagos szélessége 1,5 km.

Horgászás Csongrádon

Csongrádon és környékén számos lehetőség adódik a horgászat szerelmeseinek, hogy hódoljanak a szenvedélyüknek.

Tisza: A Tisza város alatti szakasza kövezéssel van borítva, amely nagyon jó haltartó.

Serház-zugi Holt-Tisza: A Serház-zugi Holt-Tisza több mint négy kilométer hosszan terül el a város határától a szentesi Tisza-hídig. Partját nádas szegélyezi horgászhelyekkel, nyiladékokkal kialakítva.

Aranyszigeti Holt-Tisza: A közel 30 hektáros vízterületet fák, bokros csalitosok veszik körül. A víz szélén, mindenütt parti nádfal, horgászhelyeknek alkalmas nyiladékokkal.

György-víz: A György-víz gyönyörűen rendezett partoldallal rendelkezik, teljes hosszában betonozott út kíséri. A vízpart teljesen egyenes, átlátható, versenyek rendezésére tökéletesen alkalmas.

Szent Rókus-templom Csongrád

A Belsőváros (Csongrád) egy katonai raktárnak használt épületéből alakították ki, 1722-ben. Tornyának alapjait 1808-ban rakták le, szentélyét valószínűleg egy török kori nyolcszögletű épület maradványaira emelték. Stílusa barokk.

Kis-Tisza Vízi - Sport Egyesület Csongrád

A Kis-Tisza Vízi-Sport Közhasznú Egyesület 2010-ben alakult. Profilunkat, a sárkányhajózást gyorsan megkedvelték az emberek. A sárkányhajózás, a cégek körében is közkedvelt szabadidős tevékenység, mint csapatépítő tréning. A sárkányhajózás közösség fejlesztő hatású, mert a sárkányhajózás közben a legénység tagjai egy ütemben eveznek és még a levegőt is egy ütemre veszik. Így a teljes szinkronban történő együttműködés lesz a csapat kovácsa.

Nagyboldogasszony-templom Csongrád

A klasszicizáló barokk stílusú, egyhajós Nagyboldogasszony-templom 1762 és 1769 között épült. Díszes kapuja kőkeretébe a templom kegyurának, a gróf Károlyi családnak a címerét faragták. Különlegessége a főoltár mögött a Mária mennybemenetelét ábrázoló oltárkép, mely Tiziano Assuntá-jának másolata.

Kisteleki Turisztikai és Természetjáró Egyesület

Az egyesületnek jelenleg csak a falmászó szakosztálya működik.

Elérhetőség:

6760 KISTELEK, Árpád utca 1

Email: telehaz@kistelek.hu

Ártéri tanösvény Mártély

A Mártélyi Tájvédelmi Körzet legújabb létesítménye az úgynevezett ártéri tanösvény, mely a terület északi „korhány” elnevezésű részterületét mutatja be. A nyolc állomással rendelkező tanösvény 2,6 km hosszú, és a holtág kialakulásán túl megismertet az árvízi védekezéssel, valamint az árterek élővilágával.

Kurca-part Kalandpark Szentes

Parkunk Szentes központi részén, a parkerdős területen fekszik 1,6 hektáros területen. Szomszédságában található a 6 hektáros Széchenyi Liget és a Szentesi Üdülőközpont, az újonnan nyitó fedett uszodával. A park tökéletes zöldövezetben, és mégis központi részen található, így a szentesiek részére könnyen megközelíthető gyalog is. A park rendelkezik saját belső parkolóval, illetve közvetlen szomszédságában 180 gépjármű parkolása biztosított. A dél-alföldi régió egyik legnagyobb és legkomplexebb összetételű kalandparkja minden korosztály számára tartogat meglepetéseket.

Összesen 21 élményelem várja a látogatókat.

Ellés monostor Csongrád

Csongrádtól ÉNY-ra, a Tisza túloldalán, a pontonhídtól kb. 3 kilométerre található. A Bor-Kalán nemzetség monostora a XI. századtól a XVI. század közepéig állt fenn. Az első írásos emlék róla 1306-ból származik. Értékes régészeti lelőhely, de nem épült ki, mint idegenforgalmi nevezetesség. Az épületek egy részét a XV. században három méter mély árokkal vették körül. A török uralom alatt a hely egyházi jelentősége megszűnt, az épületek tégláit és köveit a környék lakói elhordták, csak az alapfalak élték túl az idő múlását.

Csillagösvény Labirintus Ópusztaszer

Közép-Európában egyedülálló tematikus sövénylabirintusunk 2011 májusában nyitotta meg kapuit Ópusztaszeren. A Tejút ősi magyar elnevezését viselő park kiváló kikapcsolódási lehetőséget kínál iskolás, óvodás csoportoknak is, de csapatépítő tréningek helyszíneként is szolgál. A sövénylabirintus a 21. század mérnöki precizitásával megtervezett fagyal-ültetvény. A legendás csodaszarvast formázó sövényfalak 3,5 kilométer hosszan kanyarognak. Az elágazásoknál a térség történetével, kultúrájával, élővilágával, érdekességeivel kapcsolatos, többféle tematikájú, választhatóan magyar vagy angol nyelvű kérdésekre adott válaszok segítenek a helyes út megtalálásában. Az útvonal fahidakon vezet át, végül egy kilátó nyújt pihenési lehetőséget. A fűzfafonat-labirintus 1200 méter hosszúságú, embermagasságú falait a Tisza-parti füzek ágaiból fonták, és egy honfoglalás kori övcsat mintáját formázza.

Belsőváros Csongrád

Csongrád legrégebbi városrésze a Tisza délnyugatról keletre kanyarodó ágában található. A folyó és a Bökény nevű településrész egykori mocsaras, nádas területe védelmet nyújtott az itt lakóknak. Azonban a település fejlődésének irányát is megszabta, hiszen csak nyugat felé terjeszkedhetett tovább. A város központja is áthelyeződött. A Belsőváros elnevezés utal a központhoz viszonyított elhelyezkedésére. A Belsőváros az Alföld egyetlen népi műemlékegyüttese, ma 37 épületegységből áll. A műemléki védettség alatt álló házak alapjait, falait 200-300 évesre becsülik.

Nádastó Szabadidőpark Sándorfalva

A több tóból álló tórendszer a horgászat szerelmeseit egész évben várja, a strandolni vágyók pedig május 15 – szeptember 30-ig élvezhetik a táj szépségit és a hűsítő vizet. A mozogni vágyókat szabadtéri fitnesz park, játszótér, foci- és röplabda pálya és egy wakeboard pálya várja.

Horgászat: azt mondják a halak éjszaka jobban kapnak. Nálunk 24 órás horgászatra is lehetőség van március 20 – november 15-ig.

Faluház

A kulturális és közösségi élet egyik központja. A közel ezer négyzetméteres Algyői Faluház közművelődési intézményt, melynek építéséhez a lakosság adományaival nagymértékben hozzájárult, 1995-ben avatták föl.

Szent Anna templom

A ma is álló templom – a barokk sisak kivételével – középkori eredetű. A templomot Szent Anna – a Szűzanya édesanyja – tiszteletére szentelték.

Erdei kilátó és pihenőhely

A kilátó 15 méter magasságú. Található még a területen védőház, erdei bútorok, padok és asztalok, tűzrakó helyek.

Tisza-parti szabadstrand

A kialakított partszakaszon deszka-sétány, napernyők, strandröplabda pálya, elsősegélynyújtó hely, öltöző, tusoló, illemhely, valamint büfé és kerékpártároló biztosítja a nyugodt pihenést. A rendet és biztonságot úszómester felügyeli.

Borbála Gyógyfürdő

Sokak által kedvelt, kellemes hangulatú, csendes, családias gyógyfürdő. A wellness funkciókkal is ellátott élménymedencében több masszázselem nyújt örömet. Kültéri gyógyvizes medencénkben a pihenés mellett a gyógyulni vágyók is örömüket lelik.

Szabadtéri konditrem

Konditerem

Close Menu
Vissza